Als je veel buiten bent, en het is zomer, dan is het insmeren met zonnebrandcrème van groot belang, zeker met de gevoelige huid!
Gebruik liever wel zonnebrand en een lage factor dan het onthouden van gebruik. Als je de keuze hebt, kan je het beste kiezen voor een zonnebrandmiddel met een breedspectrum UV-bescherming van ten minste SPF 30. Deze aanbevelingen gelden voor mensen van alle huidskleuren.
SPF staat voor een zonbeschermingsfactor. In zonnebrandcrème helpt SPF de huid te beschermen tegen de straling van de zon.
Je wordt vrijwel altijd blootgesteld aan schadelijke straling van de zon als je buiten bent of bij een raam met zonlicht. Die straling heeft effect op de huid, zelfs als je niet gevoelig bent voor zonnebrand.
SPF verlengt de natuurlijke afweer van de huid tegen zonnestralen. Zo biedt een SPF van 15 ongeveer 15 keer meer bescherming dan je normale huid zonder zonnebrandcrème.
Hoe hoger de SPF, hoe langer je beschermd bent tegen zonnebrand. Een SPF van 30 blokkeert ongeveer 97% van de UVB-straling, terwijl een SPF van 50 ongeveer 98% blokkeert. Hieronder vind je precies het beschermingspercentage per SPF.
Wat opvalt is dat we SPF’s met een lagere waarde dan factor 15 niet hebben genoemd. Zonnebrandcremes met SPF lager dan 15 bieden zeer lage zonbescherming en niet voldoende bescherming tegen schadelijke UV-stralen.
De bescherming van zonnebrandcrèmes met SPF 3, 5, 7, 8 en 10 kan als volgt worden weergegeven:
Het is belangrijk op te merken dat deze percentages slechts bij benadering zijn en dat de exacte bescherming kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de huidskleur, de hoeveelheid zonnebrandcrème die wordt aangebracht en hoe vaak het wordt aangebracht.
Hoe snel je verbrand wordt door de zon hangt af van de gevoeligheid van jouw huid voor zonlicht, ook wel lichtgevoeligheid genaamd. Dit zijn leeftijd, huidskleur en het klimaat of het seizoen waarin je buiten bent.
UV-schade kan het onderliggende bindweefsel van de huid aantasten, waardoor de huid meer rimpels en lijntjes kan krijgen na verloop van tijd. Dit geldt niet alleen voor mensen die veel buiten zijn, maar ook voor mensen die een kortere tijd onbeschermd buiten doorbrengen.
Hieronder noemen we vijf veelvoorkomende huidtypen en hun kenmerken, samen met aanbevolen SPF.
Minimaal aanbevolen SPF: 15-30, afhankelijk van de mate van gevoeligheid voor de zon en de blootstellingstijd
Minimaal aanbevolen SPF: 15 - 30
Minimaal aanbevolen SPF: 30
Minimaal aanbevolen SPF: 30 - 50, afhankelijk van de mate van gevoeligheid voor de zon en de blootstellingstijd.
Minimaal aanbevolen SPF: 50 - 70
De gevoeligheid van de huid voor zonlicht (of "lichtgevoeligheid") is gebaseerd op een aantal verschillende factoren, waaronder leeftijd, huidskleur en het klimaat of het seizoen waarin je buiten bent.
Factoren die de lichtgevoeligheid beïnvloeden:
Soms gaat het gerucht de ronde, ten onrechte, dat mensen met een donkere huid geen zonnebrandcrème nodig hebben. Een aantal onderzoeken wijzen uit dat mensen met een donkerdere huidskleur minder vaak huidkanker ontwikkelen dan mensen met een lichtere huidskleur. Maar, wanneer zij huidkanker ontwikkelen, kan het agressiever zijn en een slechtere prognose hebben.
Patiënten met een donkerdere huid hebben meer kans om in een later stadium te worden gediagnosticeerd, wanneer de kanker verder gevorderd is en minder responsief is op behandeling. Hierdoor is de prognose en overlevingskans vaak slechter voor mensen met een donkere huid dan met een lichtere huid.
Zonnebrandcrème voor baby's en peuters dien je te vermijden voor baby's jonger dan 6 maanden. Zonnebrandcrème kan schadelijk zijn voor jonge baby's omdat ze meer risico lopen op bijwerkingen van de chemicaliën in zonnebrandcrème.
Baby's jonger dan 6 maanden kunnen het beste in de schaduw blijven en beschermende kleding dragen om blootstelling aan de zon te voorkomen.
Bij een baby ouder dan 6 maanden
Kies een zonnebrandcrème voor de baby met een SPF van minstens 30, bij voorkeur een minerale zonnebrand.
De meeste zonnebrandcrèmes voor baby's hebben een SPF 50. Je hoeft geen speciale zonnebrandcrème voor baby's te gebruiken, maar veel zonnebrandcrèmes voor baby's bevatten speciale ingrediënten om te voorkomen dat de tere babyhuid uitbreekt of geïrriteerd raakt door de zonnebrandcrème.
Dermatologen raden aan om dagelijks minstens een SPF 30 te gebruiken om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling.
Voor langdurige blootstelling aan de zon, vooral tijdens het sporten of zwemmen, wordt een hogere SPF (bijvoorbeeld 50+) aanbevolen en een crème of lotion die waterbestendig is.
Hoewel een hogere SPF een betere bescherming biedt, neemt de mate van bescherming niet evenredig toe met de SPF-waarde. Het verschil tussen SPF 30 en 50 is bijvoorbeeld minimaal, en boven SPF 50 is er nauwelijks verschil. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid zonnebrandcrème aan te brengen en deze regelmatig opnieuw aan te brengen.
Mensen met een lichte huid of die snel verbranden, hebben over het algemeen een hogere SPF nodig. Mensen met een donkere huid hebben over het algemeen een lagere SPF nodig. Maar ook dan, gebruik zonnebrandcrème om de huid te beschermen tegen UV-straling en vroegtijdige veroudering.
Ja, je kunt nog steeds bruin worden als je zonnebrandcrème gebruikt. Zonnebrandcrème moet voortdurend worden aangebracht en kan worden afgewreven, afgezweet of weggespoeld als je veel in het zwembad of het water bent.
Zonnebrandcrème gaat gemiddeld twee uur mee. Dat betekent dat je om de twee uur opnieuw moet insmeren. Als je veel zweet, de huid verbrandt of in het water bent, moet je je vaker insmeren.