Lentigo solaris, ook bekend als levervlek, is een goedaardige huidafwijking die ontstaat door blootstelling aan de zon. De pigmentvlekken komen voor bij mensen vanaf middelbare leeftijd en zien er uit als bruine, egale vlekken op delen van de huid die aan de zon zijn blootgesteld, zoals het gezicht, de handen en de armen. Het komt alleen bij mensen met een licht huidtype voor.
Een lentigo solaris is een goedaardige huidafwijking, maar kan lijken op een lentigo maligna. Bezoek bij twijfel de huisarts of dermatoloog of er sprake is van levervlekken, of van melanoom (huidkanker), verruca seborrhoica (ouderdomswrat), sproeten, melasma, of actinische keratose.
De vlekken worden veroorzaakt door ophoping van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van de huid. Langdurige blootstelling aan de zon stimuleert de productie van melanine, wat resulteert in de vorming van een lentigo solaris.
Een lentigo solaris kan voorkomen worden door gedurende de dag goed te beschermen tegen de zon, door een breed spectrum 30+ SPF zonnebrandcrème te gebruiken.
Een lentigo solaris is ongevaarlijk, maar kan lijken op een (voorstadium van) huidkanker. Bij twijfel is het essentieel om verdachte huidafwijkingen te laten controleren door de huisarts of een dermatoloog.