“Jezelf vaak insmeren”, “Jezelf goed en regelmatig insmeren.” en “gebruik een hoge zonnebrand factor” zijn veelgehoorde uitspraken in de zomer. Maar wat betekent woorden als "regelmatig" en "vaak" precies als het gaat om het aanbrengen van zonnebrandcrème? En hoeveel zonnebrandcrème heb je nodig? En kies je voor een lotion, spray, poeder of stick?
Je kunt je het beste insmeren voordat je naar buiten gaat - ten minste 15 tot 20 minuten voor blootstelling aan de zon - omdat de crème moet intrekken om zo effectief mogelijk te zijn. De zon zendt het hele jaar door schadelijke UV-stralen uit. Zelfs op bewolkte dagen kan tot 80% van de schadelijke UV-stralen van de zon door de wolken dringen.
De klinische consensus is dat je je opnieuw dient in te smeren nadat
Je kunt een timer op jouw telefoon instellen om je eraan te herinneren dat je je opnieuw moet insmeren.
Er bestaan zonnebrandcrèmes die waterbestendig zijn. Handig als je van plan bent om te zwemmen of te zweten.
Het is belangrijk om voldoende zonnebrandcrème aan te brengen om jezelf goed te beschermen tegen de zon.
De American Academy of Dermatology adviseert om de "teaspoon rule" te volgen: breng een theelepel zonnebrandcrème aan op je gezicht, nek en elke arm, en ongeveer twee theelepels op je borst, buik en rug. Voor je benen, breng ongeveer 30 ml aan per been.
Breng voldoende zonnebrandcrème aan om alle huid te bedekken die niet door kleding is bedekt.
Vergeet niet uw voeten, nek, oren en hoofd in te smeren!
Zonverbranding kan ook op de lippen ontstaan. Om uw lippen te beschermen kun je een lippenbalsem of lippenstift met een zonnefilter met een SPF van 30 of hoger gebruiken.
Het SPF-nummer geeft aan hoe lang de zonnebrandcrème de huid beschermt tegen UVB-stralen in vergelijking met onbeschermde huid. Lees meer over hoe je bepaalt welke SPF je nodig hebt bij jouw huidtype.
Het beste is om iemand anders te vragen zonnebrandcrème op jouw rug aan te brengen. Dit biedt betere bescherming dan zelf de rug insmeren. Dit is niet wetenschappelijke bewezen maar verschillende gezondheidsorganisaties als American Academy of Dermatology, Skin Cancer Foundation en Healthline, leggen wel uit waarom het insmeren van moeilijk te bereiken plekken door iemand anders nuttig kan zijn.
Regelmatig heerst de tendens om te weinig zonnebrandcrème te gebruiken. Wetenschappelijk onderzoek laat dit ook zien. Patiënten in onderzoeken blijken zonnebrandcrème vaak onjuist te gebruiken en onvoldoende kennis te hebben over het juiste gebruik van zonnebrandmiddelen. De Amerikaanse Academy of Dermatology Association adviseert wel om vooral niet te weinig zonnebrandcrème te gebruiken.
Volgens wetenschappelijk onderzoek geeft een adequate hoeveelheid zonnebrandcrème effectieve bescherming tegen zonverbranding en mogelijke ontwikkeling van huidkanker. Ook schijnt het adequaat aanbrengen van zonnebrandcrème de effecten van photoaging te kunnen verminderen. Smeer ruim!
Goed en ruim insmeren helpt. Voorkom mogelijk verdere schade door de zon. Goed en ruim insmeren helpt ook om bestaande huidschade door de zon ongedaan te maken. De huid krijgt de kans om zich te herstellen zonder meer schade op te lopen. Ben je allergisch? Bekijk welke ingrediënten er in zonnebrandcrèmes zitten. Ingrediënten in zonnebrandcrème geven mogelijk een allergisch reactie en kunnen de huid irriteren.