Er zijn over het algemeen twee soorten zonnebrandcrèmes. Zonnebrandcrèmes met minerale (fysische) UV filters en chemische UV filters. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat fysische zonnefilters op de huid zitten om UVA- en UVB-stralen te weerkaatsen, terwijl chemische zonnefilters UV-stralen omzetten in warmte.
Hoe werken chemische zonnebrandcrèmes?
Dit zijn de meest gebruikelijke zonnebrandcrèmes. Deze crèmes bevatten chemische verbindingen zoals avobenzone, oxybenzone en octinoxate, die de UV-stralen absorberen en omzetten in warmte.
De meeste chemische zonnebrandcrèmes bevatten organische (koolstofhoudende) verbindingen die werken als fotostabiele UV-filters. Deze verbindingen absorberen UV-straling wanneer ze worden blootgesteld aan de zon en worden vervolgens omgezet in een andere vorm van energie, zoals warmte. Dit vermindert de hoeveelheid UV-straling die de huid bereikt en helpt beschermen tegen zonverbranding en schade aan de huid.
De specifieke verbindingen die in een chemische zonnebrandcrème worden gebruikt, verschillen afhankelijk van het type UV-straling dat ze absorberen.
Hoe werken de zonnebrandcrèmes met fysische UV-filters?
Bij fysische (minerale) zonnefilters worden de UV stralen op de huid weerkaatst. Deze crèmes bevatten mineralen zoals zinkoxide en titaniumdioxide, die op de huid blijven liggen en de UV-stralen reflecteren. Zonnebrandmiddelen met het label "natuurlijk" zijn meestal op basis van mineralen.
- Titaandioxide
Dit ingrediënt is een natuurlijk voorkomend mineraal dat wordt gekenmerkt door zijn witte pigment. Titaniumdioxide is een nuttige toevoeging aan cosmetische producten, omdat het stabiel blijft bij blootstelling aan UV-straling en niet wordt afgebroken in de zon.
- Zinkoxide
Zinkoxide is nog steeds het enige officieel goedgekeurde ingrediënt dat de huid beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Deze fysische blokker komt van nature voor, maar kan ook synthetisch worden geproduceerd. Het verstrooit en reflecteert UV-stralen en voorkomt dat ze de buitenste laag van de huid binnendringen.
De voordelen van een fysische zonnebrandcrème
- Fysische zonnebrandcrème biedt van nature bescherming tegen zowel UVA als UVB stralen.
- Het irriteert de huid minder snel
- Het reflecteert warmte, waardoor fysische zonnefilters een goede keuze zijn voor mensen met rosacea en andere huidaandoeningen die worden gekenmerkt door overmatige roodheid.
- De meeste fysische zonnefilters zijn niet-comedogeen, wat betekent dat ze de poriën minder snel verstoppen.
De nadelen van een fysische zonnefilter
- Fysische zonnebrandcrème smeert snel uit. Als jetranspireert of in contact komt met water, moet je je vaker opnieuw insmeren.
- Sommige fysische zonnefilters laten een witachtig laagje achter op de huid.
- Fysische zonnefilters zijn vaak dikker en het kost meer moeite om ze in te smeren.